Oosters ademen
Oude, wijze yogi's uit India zijn er al eeuwen van overtuigd dat je met het sturen van je ademhaling invloed kunt uitoefenen op je lichaam. Ze geloven dat, je door te ademen door je rechter neusgat actiever en alerter wordt. Door links te ademen kom je juist in een meer ontspannen gemoedstoestand. Het idee dat met de wisselende adem ook de verschillende hersenhelften worden geactiveerd, werd in 1987 door neurologen aan de Universiteit van Californië met EEG's bevestigd. Daarna toonden onder meer psychologen van de Dalhousie Universiteit in Canada aan dat je daarmee ook prestaties kunt beïnvloeden.
Met een neusprop of hun duim sloten proefpersonen hun linkerneusgat af, zodat ze alleen rechts ademden. Daarna kregen ze taalkundige taken en taken die ruimtelijk inzicht vereisten.
Wat bleek?
Rechts ademen leidt tot betere taalkundige prestaties en links ademen juist tot hogere scores op ruimtelijke taken.De onderzoekers concludeerden dat het rechter neusgat, zoals yogi's beweren, inderdaad is gekoppeld aan de linkerhersenhelft, waar onder meer taal zetelt. Het linkerneusgat hangt dan samen met de rechterhersenhelft, dat onder meer je ruimtelijk inzicht stuurt.